İletişim
flo mağazacılık

taşocağı caddesi no:24 bağcılar 34217
İstanbul/türkiye
444 3 FLO(356)


Spinning Nedir? Faydaları Nelerdir?

 

Vücudun istenilen forma girmesi için dengeli beslenmek ve aktivitelerle desteklemek gerekir. Spinning, vücudu forma sokan ve sıkça tercih edilen aktivite türlerinden biridir. İç mekânda yapılan sporlardan biri olan spinning, vücudun şekillenmesine ve zayıflamaya yardımcı olur. Bisikletlerle yapılan antrenmanlarda, yüksek yoğunluklu olarak kardiyo egzersizlerine yer verilir. 

Kilo verme hedefi olan kişiler spinning ile kalori yakmaya çalışır. Spinning ile kalori yakımı, antrenmanın ağırlığına bağlı olarak değişiklik gösterir. Uzun süreli ve yoğun tempolu egzersizlerde kalori yakılarak, ideal vücut ağırlığına ulaşmak mümkün hale gelir. Spinning ie hayal ettiğiniz vücut ölçülerine sahip olmak için doğru bir egzersiz planı oluşturmanız gerekir. Egzersizlere ısınma ve soğuma hareketlerini de eklemeniz, performansınızı arttırırken vücut ağrıların önüne geçer. Bu sayede spor yapmak keyifli bir hale gelir ve eğlenceye dönüşür. Spinning, genellikle profesyonel bir kişi tarafından yapılır. Çalışmalar bazen bireysel, bazen de grup halindedir. Grup çalışmalarının müzik eşliğinde yapılması da aktivitelere eğlence ve dinamizm kazandıran detaylar arasında yer alır. Egzersizler genel olarak düşük, orta ve yüksek tempoda yapılır. Vücudun ısınmaya ve hareketlere hazır hale gelmesiyle birlikte çalışmalar günden güne bir üst seviyeye taşınır. Bu nedenle program profesyonel bir kişiyle oluşturulmalıdır.  

Spinning Nasıl Yapılır? 

Spinning hareketlerini doğru şekilde yapmak için, ilgili form ve teknikleri uygulamak önemlidir. Spinning, bisiklet ile yapılan bir egzersiz türü olduğundan ilk olarak ayarlamaların doğru şekilde yapılması gerekir. Koltuk yüksekliği, gidon ayarlamaları ve ayakların duruşu ayarlandıktan sonra egzersizlere başlanır. Bu noktada ayakların pedalın ortasına gelecek şekilde durması oldukça önemlidir. Sırt ise dik pozisyonda olmalıdır. Ayarlamaların ardından her türlü sporda olduğu gibi ısınma hareketleri yapılır. Bunun için birkaç dakikalık düşük dirençte hareketler yapılarak, kaslar ve eklemler hazır hale getirilir. Egzersizin yoğunluğu belirlendikten sonra direnç ayarlaması yapılır. Zorlu bir çalışma yapmak istiyorsanız direnci arttırmanız gerekir. Yeni başlayan kişiler için orta düzey bir direnç çalışması uygundur. 

Spinning sırasında pedal çevirme hareketleri ritmik bir şekilde yapılır. Eğer pedal hızlıca çevrilirse çalışmalar yüksek devirde uygulanır. Çalışmayı hareketlendirmek için müzik dinleyebilir, motivasyonunuzun artmasını sağlayabilirsiniz. Spinning egzersizlerinde farklı pozisyonları da uygulamak gerekir. Düz sürüş, eller serbest duruş ve ellerin ön gidondan destek aldığı sürüş pozisyonları bunlardan bazılarıdır. Egzersizleri etkili hale getirmenin yollarından bir tanesi de interval çalışmalarıdır. Spinning sırasında interval antrenmanlarını uygulamak için yüksek yoğunluklu çalışmalara düşük yoğunluklu dinlenme periyotları eşlik etmelidir. Spinning yaparken doğru spor ayakkabı modelini seçmek de önemlidir. 

Spinning Hangi Bölgeleri Çalıştırır? 

Spinning, tüm vücudu çalıştıran kardiyo egzersizlerinden bir tanesidir. Genel olarak tüm vücuda odaklansa da bazı bölgelerde daha fazla etkinlik ortaya koyar. Spinning’in odaklandığı bölgelerden ilki bacak kaslarıdır. Kasların çalışmasını sağlayan çalışmalar, güçlenme ve şekillenme konusunda da etkilidir. Bunun için bisiklet pedalını itme ve çekme hareketlerinin yapılması gerekir. Bir diğer bölge ise kalça ve gluteus kaslarıdır. Gluteal kasları aktive eden hareketler, oturma ve pedal çevirme hareketi nedeniyle oldukça etkilidir. Spinning, karın kaslarının çalışmasını sağlayan bir egzersiz türüdür. Özellikle doğru şekilde yapılan egzersizlerde karın kaslarında sıkılaşma göze çarpar. Bu durumun nedenleri arasında spinning’in dengeli ve sabit pozisyonu korumak için çalışmalar yapmak yer alır. Spinning kardiyoda da dayanıklılık ortaya koyar. Kalp atışlarının hızlanmasını sağlayan hareketler, dayanıklılığın gelişmesini sağlar. Hareketlerin yüksek yoğunluk içermesi kardiyovasküler sistemin güçlenmesinde de etkili rol oynar. Spinning, genel olarak tüm vücut için etkili egzersizlerden oluşsa da en etkili bölgeler arasında kalça, bacak ve karın yer alır. Güç antrenmanları ile beraber yapılan egzersizler, dengeyi sağlamayı ve tüm vücudu kapsamlı şekilde çalışmayı sağlar. 

Spinning ile Kilo Verilir mi? 

Evet, spinning kilo vermeye yardımcı olan bir egzersiz türüdür. Yüksek yoğunluklu kardiyo egzersizlerini içeren spinning, kalori yakmanıza yardımcı olur. Ayrıca metabolizmanın da hızlı çalışmasını sağlar. Spinning’in kilo verme üzerindeki etkilerinden ilki yüksek kalori yakımına yardımcı olmasıdır. Kardiyo aktivitelerinin yoğun olması, enerji harcanmasını arttırır. 1 saat spinning yapan kişilerin minimum 400 kalori yaktığı görülür. Düzenli bir program oluşturmak, kalori açığını artırır. Dolayısıyla kilo verme sürecini destekler ve yağ yakımına fayda sağlar. Spinning, kardiyovasküler dayanıklılığı arttırır. Düzenli olarak yapılan egzersizler, kalp ve akciğer fonksiyonlarının güçlenmesi açısından son derece faydalıdır. Aerobik kapasiteyi arttıran hareketler, egzersizlerin hem yüksek yoğunluklu hem de etkili olması açısından fayda ortaya koyar. Hareketler, sıkılaşma ve güçlenme konusunda da etkilidir. Çünkü çalışmalar bacak, karın ve kalça bölgesindeki kaslara katkıda bulunur. Vücut sıkı ve şekilli hale gelir. Tüm bu özellikler faydalı olarak görülse de tek başına spinning ile zayıflamak yeterli değildir. Bu egzersizlerin yanı sıra dengeli beslenmek, hareketli ve düzenli bir yaşam tarzını benimsemek de oldukça önemlidir. 

Spinning Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir? 

Spinning egzersizlerini uygularken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunur. Doğru şekilde yapılmayan hareketler, vücutta ağrılar oluşmasına yol açar. Uzun vadede kaslarda problemler görülerek, ağrı hissinin oluşmasına neden olur. Bu nedenle egzersizleri doğru şekilde yapmak oldukça önemlidir. Bisiklet ayarlamasını yaptıktan sonra, ısınma hareketleriyle işe başlanır. Vücudun ısınması için bu aşamada çok fazla yorulmamak gerekir. Kasların hazırlanması için birkaç dakikalık pedal çevirme hareketleri yeterlidir. Spora başlarken duruşun doğru olması sakatlanma riskinin önüne geçer. Hareketlerin de verimli olmasını sağlayan düzgün duruş için; omuzları rahat bırakmak ve göğüsü hafifçe dışarı çıkarmak gerekir. Baş, daima dik pozisyonda durmalıdır. Nefes alışverişi de dikkate alınması gereken detaylar arasında yer alır. Kontrollü şekilde nefes alışverişi yapmak oldukça önemlidir. Karın kaslarını çalıştırarak nefes almak, kontrollü hareketleri sağlamak açısından dikkate alınması gereken bir detaydır. Ayrıca direnç kontrolü de önemli detaylardan biridir. Spinning bisikletlerinde direnç ayarları bulunur. Bu sayede egzersiz yoğunluğunun kontrol edilmesi mümkündür. Son olarak vücudun susuz kalmaması için yeterli miktarda sıvı almak gerekir. Öncesinde, sırasında ve sonrasında su içilmesi hidrasyon açısından önemlidir. 

 Evde Spinning Yapılır mı? 

Spor salonuna gitmeye vakti olmayan kişiler evde de spinning yapma şansına sahiptir. Düzenli ve doğru bir şekilde oluşturulan programlar sayesinde vücudu ev ortamında da ideal forma sokmak mümkündür. Evde yapılabilecek 3 farklı spinning yöntemi vardır. Bunlardan ilki spinning bisikletidir. Eve alınan bisiklet sayesinde, kendi egzersiz ortamınızı oluşturabilirsiniz. Bir diğer yöntem ise akıllı telefonlara indirilen uygulamalarla rutin oluşturmaktır. Birçok spinning uygulaması, uzman kişiler tarafından hazırlanır. Özenle hazırlanan programlarda rehberlik eden talimatlar bulunur. Uygulama üzerinden profesyonel bir program dahilinde de keyifle spor yapılabilir, isterseniz kendi spinning yönteminizi de uygulayabilirsiniz. Tempolu hareketler eşliğinde kardiyovasküler egzersizler yapabilir, kendinize özgü bir program oluşturabilirsiniz. Egzersizleri yapmadan önce tempolu yürüyüş ya da yoga yaparak da ısınabilirsiniz. Eğer spor yaptıktan sonra vücudunuzda çok fazla ağrı hissediyorsanız, tempoyu düşürebilir ya da soğuma hareketleri yapabilirsiniz. Program oluşturmakta zorlanan kişiler için internet üzerinde pek çok videolu içerik bulunur. Bu programlardan da faydalanmanız önerilir. 

Eğer spinning’e başlamaya karar verdiyseniz, ilk adımı en uygun ayakkabıyı bulmak için atabilirsiniz. Spinning antrenmanlarında özgürce hareket etmenizi sağlayacak Nike ve Adidas marka ürünleri inceleyebilirsiniz.